Amennyiben valakinek kórházi kezelést, illetve a helyi szakrendelő kompetenciáját meghaladó szakellátást igénylő betegsége van, a területileg illetékes, illetve ügyeleti ellátást nyújtó kórházba, szakrendelőbe utaljuk.
A jogszabály szerint a területi illetékesség a beteg állandó lakcíme, illetve a háziorvos telephelye szerint illetékes fekvőbeteg intézményt jelenti. Tehát ha egy a praxisunkba tartozó beteg III. kerületi állandó lakcímmel rendelkezik, akkor oda kell mennie, ahova a III. kerület tartozik.
Amennyiben valaki egyéb illetőségű, akkor mehet a lakhelye szerint illetékes, ill. a III. kerület szerint illetékes kórházba is. A kórházak egyébként a lakhely szerinti területet preferálják. 
 
Nem sürgősségi ellátás esetén természetesen lehetőség van a területileg nem illetékes fekvőbeteg intézményekbe is menni, azonban innen szükségünk van, egy ún. „Befogadó nyilatkozat”-ra. Ennek az a lényege, hogy a fogadó kórház nyilatkozik arról, el tudja látni a területileg nem oda tartozó beteget is. Erre írásos formában van szükségünk, és csak ennek birtokában állíthatjuk ki a beutalót a kórház, illetve szakrendelő felé.
zoom_in